Walki o Kołobrzeg

79 lat temu, czyli 4 marca 1945 roku, rozpoczęły się walki o Kołobrzeg. O czym niewielu pamięta, straty żołnierzy Wojska Polskiego wyniosły: 1206 poległych i zaginionych bez wieści oraz około 2500 rannych. Z tej okazji chcielibyśmy przybliżyć życiorys Kaprala Ludwika Czajkowskiego – uczestnika tych walk. Informacje o nim przekazała nam wdowa po nim – Stanisława Czajkowska.

Kilka dni temu, mieliśmy zaszczyt złożyć pani Stanisławie życzenia z okazji 95. urodzin. Zachwyciła nas ona swoją przebojowością oraz bystrością umysłu. Wraz z synem Jackiem – wieloletnim Przyjacielem MHW- podzieliła się z nami fotografiami, odznaczeniami, a także wspomnieniami po mężu. Na podstawie udostępnionych dokumentów, udało nam się częściowo odtworzyć szlak bojowy Kaprala Czajkowskiego:

“Czajkowski Ludwik, urodzony 11.11.1921r. w Zalesiu, pow. Czortków, woj. tarnopolskie.

15.06.1944r. został wcielony do 3. Warszawskiej Brygady Artylerii Haubic organizowanej w ramach 1 Armii Wojska Polskiej na terenach Rzeczpospolitej przyłączonych do ZSRR po agresji w 1939r. 22.06.1944r., otrzymał przydział do baterii łączności.

15.08.1944r. złożył przysięgę.

Szlak bojowy:

– walki o przyczółek warecko-magnuszewski (sierpień 1944r.) – ofensywa styczniowa od 12.01.1945r. Oswobodzenie Warszawy, marsz- manewr z rejonu W-wy do Bydgoszczy – walki o przełamanie tzw. Wału Pomorskiego 30.01-11.02.1945r (Złotów, Jastrowie, Nadarzyce

Mirosławiec) – bitwa o Kołobrzeg 7/8-18.03.1945r .

– operacja berlińska 16.04.-2.05.1945r. Forsowanie Odry, walki na północ od Berlina, odparcie kontrataku niemieckich oddziałów Grupy Armii gen. Steinera idących na odsiecz Berlina, następnie natarcie w kierunku Łaby, gdzie 1 Armia WP 1.05.1945r. nawiązała styczność z oddziałami US Army.

W trakcie służby w WP zajmował następujące stanowiska służbowe:

– 3 BAH bateria kierowania – telefonista – 36 Pułk Artylerii Lekkiej – 3 bateria d-ca drużyny łączności (od 4.10.1946r.)

Awanse na wyższe stopnie wojskowe:

– bombardier (w książeczce wojskowej są wpisane dwie daty 1.10.1944r oraz 1.05.1945r ?) – kapral 15.12.1945r

Uzyskane odznaczenia, wyróżnienia: – pochwały za Warszawę, Mirosławiec, Kołobrzeg, Odrę

W 29.10.1946r. został zdemobilizowany z czynnej służby w WP.”

/opracował: Ryszard Wandzel/